Office 365, Office 2016 och Office Online, Office 365 pro plus – vad är skillnaden?

Kommer mina mallar fungera i Office 365 om de fungerar i Office 2016?

Det är en fråga som vi får rätt ofta. Men hur är det då, ja det beror på… Vissa säger att Office 365 och Office 2016 är samma sak men riktigt så enkelt är det inte. Har man också hört talas om Office Online och blandar in det i ekvationen så blir det ännu lite krångligare. Här kommer en kortfattad begreppsförklaring:

  • Office Online är en väldigt nerbantad version av Word, Excel, PowerPoint och OneNote. Onlineversionerna kan köras i webbläsaren på vilken dator som helst oavsett om den har Office installerad eller inte. Tanken är att du skall sitta på det där välbesökta internetcaféet i Tokyo, och ända kunna öppna och läsa samt hjälpligt redigera t.ex. ett worddokument någon skickar till dig. I dagsläget anser inte jag att Onlineversionerna är tillräckliga för att kunna jobba med dokumenten, men det händer mycket och hela tiden kommer nya uppdateringar.
  • Office 2016 är den senaste versionen av skrivbordsprogrammen Word, Excel, PowerPoint, Outlook och OneNote som du kan installera på din dator. Du köper en licens och sen får du säkerhetsuppdateringar men inga funktionsuppdateringar.
  • Office 365 är ett samlingsnamn på olika prenumerationstjänster ”i molnet”. Det finns flera olika prenumerationsmodeller och beroende på vilken du väljer ingår olika saker. I den enklaste ingår mail, onlinemöten och Office Online. Era mallar kommer INTE fungera i Office Online (än). Därför bör ni välja en prenumerationsmodell där skrivbordsversionen av Office ingår, dvs en installerbar Office som du kan hämta ner till din dator från nätet. Eftersom den senaste Officeversionen är Office 2016 så är det i dagsläget den du får.
  • Office 365 ProPlus är vad Office kallas när du har det via O365-prenumerationen och motsvarar Office 2016 – dvs är installerbart Officepaket som har funktionsuppdateringar och är s.k. evergreen (om man tillåter det) dvs den uppdateras alltid till senaste versionen av Office. Tanken är att när nya funktioner utvecklas för Officeprogrammen kommer Office 365-prenumeranterna få de uppdateringarna kontinuerligt så om ett år eller så är de versionerna kanske lite annorlunda än Office 2016. Det ingår också lite mer än om du bara köper Office 2016 separat, tex får du pc-version av Access och Publisher. Du får också lov att installera Office på upp till fem enheter/licens och du får en massa program i molnet, lagringsutrymme i molnet mm.

Så det korta svaret är Ja, om era mallar fungerar i Office 2016 så kommer de att fungera även med en Office 365-prenumeration som innehåller installerbar Office. I alla fall i nuläget eftersom det just nu är samma version av skrivbordsprogrammen.